loading...

duminică, 25 iunie 2017

FAINA DE OREZ inlocuieste cu succes faina de grau, pentru cine urmeaza o dieta fara gluten. Faina de orez nu are gluten!

Boala celiaca (sau intoleranta la gluten) este o afectiune autoimuna declansata de ingestia de gluten la indivizi predispusi genetic, caz in care apar leziuni la nivelul intestinului subțire. Aceste leziuni afecteaza absorbtia normala a substantelor nutritive, in special a grăsimilor, calciului, fierului si folatilor (asa numitul sindrom de malabsorbție).
Glutenul este o proteina care se gaseste in cereale (grau si secara), iar evitarea sa este esentiala pentru prevenirea sau tratarea bolii celiace.
Orezul contine fibre insolubile, care ajuta la procesarea reziduurilor alimentare prin intestine. Site-ul renumitei clinici Mayo Clinic menționeaza dieta bogata in fibre poate reduce nivelul colesterolului si regleaza procesele din intestine.
Faina de orez poate fi folosita ca o alternativa fara gluten la faina de grau.

SFATURI  UTILE  pentru preparatele din faina de orez:

• Unul dintre dezavantaje este acela că preparatele nu vor creste la fel de mult ca cele din faina de grau.. De aceea, se recomanda coacerea pentru o perioada mai lunga de timp, dar la o temperatura a cuptorului mai scăzută cu aproximativ  25 de grade, decât de obicei. Va rezulta un produs finit mai putin lasat. Daca comsumul oualor e permis, adaugand un ou in plus la o reteta fara gluten va ajuta preparatul sa creasca un pic mai mult.
• Se recomanda racirea aluatului in frigider pentru o jumătate de ora inainte de coacere, pentru a ajuta la imbunatatirea texturii si aromei.
• Dacă se doreste un adaos de proteine la o anumită reteta, se vor utiliza cantitati egale de faina de orez si faina de migdale, sau alune de pădure.

• Deoarece preparatele care au in compozitie faina de orez se vor faramita usor, ar fi mai bine sa se prepare bunatati cu dimensiuni mai mici. Se poate pregati aluatul pentru tarte, biscuiti, brioșe sau clatite.

Niciun comentariu:

loading...